18 DE MAIG DE 2016. DIA INTERNACIONAL DEL MUSEUS AL JACIMENT DEL CAMP DE LES LLOSES

Dijous, 19 de maig de 2016 a les 12:57

Després de 25 anys d’excavacions arqueològiques al jaciment del Camp de les Lloses, la recerca ens porta a considerar-lo com un post avançat amb tallers metal•lúrgics al servei de la logística de l’exèrcit romanorepublicà que el va freqüentar aproximadament entre el 125 i el 75 a.n.e.

La importància del treball dels metalls en aquest espai ens ha conduït a escollir, enguany, una barra de ferro de secció quadrangular i de 8kg de pes com a la joia de l’any 2016. Es tracta d’una peça semi-facturada de forja que estaria a l’establiment per a ser transformada, més endavant, en diversos i preuats objectes per a l’exèrcit romà.

Ahir es va fer la presentació de la peça amb diverses classes de les escoles de Tona amb les quals s’ha compartit una esmorzar romà de pa amb mel i un taller experimental de metal•lúrgia.

El pa romà ha estat elaborat per Joaquim Sañé, director del Museu del Pa de Tona, que ha participat també explicant la importància del pa en el món romà. Per la seva part, Marc Boada, divulgador científic de l’empresa Pendulum, ens ha conduït amb molta genialitat i passió un taller experimental de metal•lúrgia.

Aquesta activitat ha inclòs tot d’experiments que giren al voltant d’un forn metal•lúrgic amb el que s’han assolit més de 1000ºC!!!. L’experiment més espectacular ha estat la transformació pràcticament màgica: a partir de mineral de coure d’un coure metàl•lic en estat molt pur. Hem observat com canviava de color, la conductivitat elèctrica o la mal•leabilitat d’aquest metall. En Marc ens ha introduït conceptes com els elements químics i els metalls, la densitat, la conductivitat tèrmica i elèctrica, el comportament magnètic o els canvis d’estat que sofreixen.

 

Darrera actualització: 19.05.2016 | 13:00

Imatges