MOCIÓ DE SUPORT ALS ENCAUSATS PEL TRIBUNAL DE COMPTES I DE REBUIG A LA IMPOSICIÓ DEL PAGAMENT DE 5,12 M€

Dijous, 28 de setembre de 2017 a les 12:27

Uns dies abans que el Parlament aprovés la Llei del referèndum i es convoqués l'1-O, el Tribunal de Comptes posava en coneixement de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, l’exconseller de la Presidència, Francesc Homs, i una desena d'alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya, que els reclamava que paguessin el que segons ell va constar el procés de participació que van promoure i que va permetre que més de 2 milions de catalans i catalanes s’expressessin a les urnes el 9 de novembre de 2014.

Aquest dilluns el Tribunal de Comptes ha donat a conèixer que la quantitat reclamada als encausats és de 5,12 milions d’euros, i els ha donat 15 dies per fer efectiu el pagament d’aquesta quantitat o, en cas contrari, procedir a l’embargament de tots els seus béns.

El delicte de malversació de fons públics va decaure abans del judici al 9-N que es va celebrar a principis de febrer, però ha estat recuperat pel Tribunal de Comptes. Era l'únic delicte contra els encausats que comportava penes de presó, de manera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Mas, Ortega i Rigau per desobediència i prevaricació, igual que el Tribunal Suprem amb Francesc Homs, però els va absoldre de malversació de fons públics.

Resulta molt estrany, per tant, que el Tribunal de Comptes els reclami aquests diners quan el TSJC i el TS els van absoldre d’aquesta acusació. Sembla clar, doncs, que amb aquesta mesura es pretenia fer por als actuals responsables governamentals per tal que desistissin de tirar endavant el referèndum, una mostra més de l’estratègia de la por injusta i menyspreable que fa temps que impulsa el govern de l’Estat. Una estratègia barroera que s’adreça a molts col•lectius de la societat catalana (policies, mestres, mitjans de comunicació, impremtes, alcaldes, fabricants d’urnes, etc.) però, en especial, als responsables polítics compromesos a fer efectiu el dret a decidir dels catalans mitjançant el referèndum de l’1 d’octubre. És una mesura, d’altra banda, fora de tota proporció i sentit comú, que cerca la mort civil dels encausats.

Per tot això, es proposa al ple l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER. Traslladar tot el suport, solidaritat i escalf del consistori de Tona a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, l’exconseller de la Presidència, Francesc Homs, i la desena d'alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya condemnats pel Tribunal de Comptes a pagar 5,12 milions d’euros per la seva implicació en la celebració del procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

SEGON.- Fer avinent a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta, Joana Ortega, l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, l’exconseller de la Presidència, Francesc Homs, i la resta d’encausats, l’agraïment, admiració i reconeixement del consistori de Tona per la seva valentia, coherència i compromís democràtic per haver donat la cara i haver-se jugat la carrera i el patrimoni per tal de complir un mandat democràtic sorgit de les eleccions del 2012, haver promogut el procés participatiu del 9 de novembre de 2014 i haver permès l’expressió democràtica i el dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

TERCER.- Mostrar el desacord i la condemna d’aquest consistori envers una actuació del Tribunal de Comptes que considerem injusta, polititzada, discriminatòria, intimidatòria i exageradament desproporcionada.

QUART.- Informar la ciutadania de Tona per tal de contribuir, en la mesura que pugui cadascú, en els fons de contingència i solidaritat que s’han creat per ajudar a fer front al pagament de la quantitat reclamada als encausats, que han d’assumir a títol personal i, òbviament, no estan en condicions de reunir aquesta quantitat desorbitada.

CINQUÈ.- Posar-nos a disposició del Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i les entitats sobiranistes en allò que puguem ajudar per pal•liar aquest despropòsit i injustícia envers unes persones que van destacar per ser coherents i demòcrates.
SISÈ.- Comunicar aquest acord al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a les entitats sobiranistes i a tots els afectats per l’actuació desmesurada, desproporcionada i arbitrària dels òrgans de l’administració de l’Estat.

No obstant això, el Ple acordarà el que estimi més oportú.

Tona, 27 de setembre de 2017

*podeu fer un ingrés a la caixa de solidaritat oberta per l'ANC i Òmnium al link següent https://caixadesolidaritat.cat/

Darrera actualització: 09.10.2017 | 10:18