19 DE FEBRER, DIA INTERNACIONAL DE L'HOMOFÒBIA EN EL FUTBOL

Dimarts, 16 de febrer de 2021 a les 00:00

En el marc del 19 de febrer, Dia Internacional contra l’Homofòbia en el futbol, des de les àrees d’igualtat i esports volem commemorar aquesta data d'acord amb la proposta de la comissió d’igualtat d’Osona de la qual en formen part les tècniques d’igualtat de la Mancomunitat la Plana, OTI – Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere – LGTBI, Ajuntament de Vic, Torelló i Centelles, i SIAD i Ajuntament de Manlleu. 

Què reivindica aquesta data?

El 19 de febrer és el dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic i d’origen nigerià, Justin va cursar la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. I en record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge, va néixer la iniciativa per impulsar la data del 19 de febrer com a Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol.  És per aquest motiu que denunciem que l’esport en general és un dels àmbits on les persones gais, lesbianes, transsexuals, transgènere i bisexuals es solen sentir més incomodes ja que els comentaris masclistes i LGTBI-fòbics poden ser habituals.

Hem de poder garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat, una transformació que s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut de les persones.

Volem acabr recordant que  cal denunciar  qualsevol tipus d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers les persones LGTBI dins i fora del terreny de joc. La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia vigent a Catalunya, ens acompanya i vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI i evitar situacions de discriminació i violència.

A Osona, tenim l’Oficina OTIG la qual ofereix  el serveis d’informació i atenció a les dones (SAID) i també el servei SAI (Servei Atenció Integral LGTBI d’Osona), un recurs específic per atendre a les persones que visquin, hagin viscut o estiguin en risc de viure discriminacions o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere, amb la finalitat de donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades a les necessitats de la ciutadania. La informació, l’atenció i l’assessorament s’ofereix en un espai públic i diferenciat, d’accés directe i gratuït obert a la comunitat, però que garanteix la discreció de l’atenció.

Es pot contactar amb el SAI a:
Pl. 1 d’Octubre – Edifici El Sucre, 2a planta

Horari d’atenció al públic:
Dilluns a dijous de 9 a 18 hores
Divendres de 9 a 14 hores

Telèfon:
93 702 7284
650 540 732 (També WhatsApp)

Email:
vicdones-siadosona@vic.cat

 

Darrera actualització: 16.02.2021 | 11:48