TONA CAP A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Divendres, 12 de novembre de 2021 a les 00:00

El passat dimecres, 10 de novembre, es va portar a terme una xerrada informativa per explicar la implantació d’energies renovables en els equipaments municipals de Tona i, sobretot, per impulsar un canvi de model energètic a domicilis i empreses de Tona que defensi l’autosuficiència energètica i la generació distribuïda d’energia.

La convocatòria va ser un èxit, i les persones assistents van omplir l’Espai Muriel Casals.

En Pep Valldeoriola, regidor de Medi Ambient i Energia de Tona, va explicar el compromís de l’Ajuntament de Tona amb la transició energètica i l'aposta decidida per la instal·lació d’energies renovables en els equipaments municipals. Aquest compromís, va remarcar, es demostra en el fet que de cap instal·lació d’energia renovable en edificis públics que hi havia l’any 2019, Tona acabarà l’any 2021 amb cinc edificis públics funcionant amb autoconsum fotovoltaic. Així mateix, va destacar també l’increment, més que significatiu, d’instal·lacions a domicilis i empreses.

Per altra banda, en Gil Salvans, tècnic de l’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona, va explicar els ajuts i subvencions per eficiència energètica que l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) traurà en les properes setmanes. Des de l’Ajuntament s’informarà, novament, a la ciutadania en el moment que s’obri la convocatòria.

Per últim, Salvans també va compartir l’experiència de diversos municipis de la comarca, com Balenyà o Olost, que estan impulsant la creació de comunitats energètiques de consum compartit. Aquestes comunitats energètiques s’han constituït en forma de cooperatives sense ànim de lucre i la seva activitat és dedicar-se al sector energètic (produint i compartint energia). L’objectiu principal d’aquestes comunitats energètiques és sempre el benefici local i esdevindran l’eina principal per fer realitat l’empoderament ciutadà al sector energètic. Aquest tema va despertar molt d’interès entre les persones assistents, i des de l’Ajuntament recollim aquesta inquietud i ens comprometem a treballar per impulsar la creació d’una comunitat energètica a Tona de cara a inicis del 2022.

Podeu trobar tota la informació de la jornada en la presentació adjunta.

Darrera actualització: 17.11.2021 | 15:53