EL BICIBÚS HA ARRIBAT A TONA

Dilluns, 24 d'octubre de 2022 a les 00:00

El passat divendres, 21 d’octubre, es va posar en marxa el Bicibús als carrers del nostre poble.

L’AFA de L’Era i l’AMPA de la Vedruna, en col·laboració amb les direccions d’ambdues escoles i l’Ajuntament de Tona, i disposant de l’important suport tècnic i organitzatiu de Canvis en Cadena, han fet possible aquesta iniciativa. Així mateix, la comunitat energètica ‘La Tonenca’, creada recentment, també hi col·labora.

En la posada en marxa hi van participar més d’una vintena de nens i nenes, i 10 pares i mares repartits entre les 6 rutes creades.

De què es tracta?

Els infants, un dia a la setmana, van de casa a l’escola en bicicleta, i ho fan en grup, per tal de ser més respectats per cotxes i altres vehicles. En funció de l’edat i de les habilitats personals, és clar, els infants són més autònoms o depenen més de les persones adultes que col·laboren amb el projecte. Igual que un autobús urbà, el Bicibús disposa de línies, parades i horaris, que són els primers aspectes que cal definir.

Aquest projecte neix a partir de la voluntat d’acompanyar nens i nenes a l’escola en bici, amb la màxima seguretat, tot fent una tasca educadora i ajudant a transformar la mobilitat de pobles i ciutats cap a un model més sostenible. Es potencia, també, el creixement personal dels infants en aspectes com l’autonomia, la presa de decisions o la responsabilitat en relació amb el material i amb els altres nens i nenes, sense descuidar els beneficis per a la salut.

De moment, aquest canvi d’hàbits és a benefici dels nois i noies. Però l’objectiu és que, a poc a poc, en un poble com Tona, la mobilitat general sigui més sostenible i saludable.

Tothom qui, d’una manera o altra, hi vulgui participar pot completar l’enquesta que ha circulat per les comunitats educatives de les escoles Vedruna i L’Era de Dalt o bé posar-se en contacte amb algú de l’organització (per exemple, de l’associació de famílies d’alumnes del centre escolar corresponent).

Confiem que, a cop de pedal, a Tona es vagin observant aquests avantatges:

  • Infants més autònoms i feliços : Practicar la mobilitat activa en el trajecte cap a l'escola augmenta la percepció de seguretat del trajecte que tenen els infants i la seva pròpia autonomia. Fer-ho sols o en grup, amb altres companyes i companys, també els ajuda a adquirir responsabilitat en les seves accions.
  • Més salut física i mental: L'exercici físic és fonamental per al bon desenvolupament de l'infant. L’ús de la bicicleta ajuda a combatre el sedentarisme i l’obesitat infantil, aportant nombrosos beneficis cardiovasculars, circulatoris i respiratoris. I pedalar també activa les endorfines! L’exercici físic és un antídot per a la depressió, l’ansietat i l’estrès. Dormiran millor i arribaran més desperts a l’escola! 
  • Menys cotxes als carrers: El bicibús redueix l’ús del cotxe, i això és molt important per tal de millorar la seguretat als carrers, disposar de més espais per a viure i conviure, reduir la contaminació atmosfèrica, tenir menys soroll i afavorir la transició ecològica que necessitem per afrontar el canvi climàtic.
  • Millors habilitats en l’ús de la bici i formació vial: No és el mateix saber pedalar que moure’t per un poble o ciutat. El bicibús és una bona oportunitat per aprendre a circular correctament per la via pública.

Animem a tots els infants i les famílies de Tona a participar-hi! Dona’t d’alta a l’AppWeb del Bicibús a https://app.bicibus.cat/

Podeu consultar més informació al web https://bicibus.cat/tona on podreu consultar les línies del Bicibús a Tona.

Darrera actualització: 24.10.2022 | 12:33

Imatges