10 PROPOSTES GUANYADORES A LES VOTACIONS DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2020

Dimecres, 3 de de febrer de 2021 a les 00:00

Entre aquests projectes hi trobem la millora de l’entorn de l’escola l’Era de Dalt, una actuació que afavorirà la seguretat i el benestar d’infants i famílies.

La participació

El passat 25 de gener va finalitzar la tercera fase del pressupost participatiu 2020. Un total de 469 tonencs i tonenques majors de 16 anys han participat en les votacions, fet que suposa un 6,68% de participació respecte un cens de 7.019 persones. Essent la primera experiència d’aquestes característiques i abast que es realitza al municipi, des de l’equip de govern se’n fa una valoració positiva, però es deixa clar que s'ha de tendir a augmentar encara més aquesta xifra en propers processos participatius. 

A l’hora d’analitzar aquesta xifra, cal tenir en compte que la mitjana de participació a nivell nacional de processos d’aquest estil se sol situar al voltant del 3% i, evidentment, també el paper que hi ha jugat la pandèmia de la covid-19, que ha impedit de realitzar actes presencials, més punts de votació físics i un debat ric i profund amb el conjunt de la ciutadania, que esperem que es pugui realitzar de cara a futures edicions. 

Els resultats 

Es podran executar 10 dels 24 projectes presentats.

Les propostes guanyadores que s’executaran al llarg d’aquest exercici son, per ordre de la llista de major a menor nombre de vots, i fins a esgotar la dotació econòmica assignada de 50.000 €, les que segueixen:

1.- Actualitzar instruments de l’observatori meteorològic
224 vots
Cost: 400 euros

2.- Senyalització de rutes saludables per l’entorn del municipi
193 vots
Cost: 4.800 euros

3.- Instal·lar una nevera solidària
155 vots
Cost: 800 euros

4.- Instal·lar una tirolina en algun parc del municipi
132 vots
Cost: 7.000 euros

5.- Realitzar una campanya de tinença responsable d’animals
128 vots
Cost: 1.200 euros

6.- Millorar l’entorn de l’escola l’Era de Dalt
115 vots
Cost: 20.000 euros

Una aposta que afavorirà la seguretat i el benestar d’infants i famílies, pacificant l’entorn de l’escola i fent d’aquests espais públics espais de trobada segurs i acollidors. En definitiva, un projecte que denota la preocupació per la mobilitat en general i en l’entorn de les escoles en particular. El projecte es durà a terme amb diàleg entre els serveis tècnics de l’Ajuntament de Tona, l’escola, l’AFA i altres agents implicats.

7.- Repintar les línies de la carretera N-152
111 vots
Cost: 2.000 euros

8.- Adquirir una càmera i material de gravació per a usos municipals i per a entitats
101 vots
Cost: 2.600 euros

9.- Col·locar estacions d’alimentació pels gats de carrer
100 vots
Cost: 1.100 euros

10.- Col·locar una xarxa de cartelleres per a entitats
89 vots
Cost: 4.000 euros

Amb un total de 95 vots, en el lloc 10è, va quedar la proposta de construir una rampa i una plataforma elevadora per accedir al pati dels Casal dels Avis però, atès el seu import, 41.200 euros, aquesta no s’ha pogut executar. Aquest fet que ha propiciat que pugui ser executada la col·locació de cartelleres per a entitats, situada en la posició número 11.

Amb l’execució d’aquestes 10 propostes quedarà un sobrant de 6.100 euros que, d’acord amb les bases reguladores dels Pressupostos Participatius, es destinarà a qualsevol altra actuació de les propostes finalistes, sempre que tingui almenys un 10% dels vots i tenint en compte l’ordre de la votació, o bé quedaran reservats a la partida pressupostària assignada als pressupostos participatius, per si es produeix alguna desviació pressupostària en algun dels projectes seleccionats.

Seguint l’ordre de la votació, la següent proposta que es podria executar dins el pressupost establert seria “Ubicar un reductor de velocitat a la ctra. de Manresa” (6.000 € i 35 vots), però no ha obtingut el mínim del 10% dels vots (46 vots). 

Per tant, aquest sobrant de 6.100 € quedarà reservat a la partida assignada als pressupostos participatius, per si es produeix alguna desviació pressupostària en algun dels projectes seleccionats.

Per últim, i no menys important, volem agrair la implicació de totes les persones que han participat en aquest procés participatiu. Tant a la ciutadania com a les entitats que han fet propostes, s’han implicat en la comissió de seguiment i han fet campanya per a les seves propostes. 

*podeu consultar la presentació pública dels resultats que ha tingut lloc aquest matí a càrrec de Guiu Grau, regidor de Comunicació, Participació i Transparència, Amadeu Lleopart, alcalde i regidor de Cultura i Ensenyament, Núria Sisó, regidora d’Urbanisme i Mobilitat i Sílvia Font, tècnica de Participació i Transparència de l’Ajuntament de Tona al Canal de Youtube de l'Ajuntament de Tona.

 

 

Darrera actualització: 04.02.2021 | 17:44