El 'Programa Respira' finalitza amb èxit de participació

Divendres, 21 de juliol de 2023 a les 10:00

El programa va néixer l'any 2017 en format de prova pilot i els seus bons resultats han fet que s'hagin anat reeditant al llarg d'aquests anys.

El 'Programa Respira' és un programa d'educació emocional i benestar destinat a promoure la salut emocional de les persones, organitzat per la Regidoria de Drets Socials i Cohesió de l'Ajuntament de Tona i la Mancomunitat La Plana. Ha estat conduït per Monti Serra, especialista en Benestar Emocional.

En total hi han participat catorze persones, majoritàriament dones, derivades per diferents professionals o agents comunitaris dels Serveis Socials i personal sanitari del CAP. D'aquestes catorze persones, 6 venien de l'edició del curs anterior; ja que el programa està planificat temporalment durant dos cursos escolars.

El programa proposa un entrenament setmanal per a persones que pateixen alguna patologia a escala física o psicosomàtic com estrès, ansietat, depressió, situació de vulnerabilitat, càrregues, etc. L'entrenament facilita que els participants puguin assolir competències emocionals a partir d'estratègies, eines i recursos i així augmentar el seu benestar emocional, amb un major apoderament i autonomia per afrontar els reptes positivament i prevenir possibles recaigudes en l'àmbit de salut, millorant també la seva qualitat de vida. El programa Respira segueix el model pentagonal de competències emocionals de Bisquerra i Pérez Escoda (UB).

Els resultats obtinguts del curs han estat molt significatius: de la mitjana de dades s'ha mostrat un increment del benestar passant d'un 42% a l'inici del programa a un 75% al mes de juny; i el 100% dels participants ha percebut una millora de la seva salut un cop finalitzat l'entrenament. Així mateix, s'ha ampliat la xarxa d'amistats i incrementat l'autoconeixement aconseguint una millor gestió de les emocions i apoderament. Es recullen testimonis com "m'ha ajudat a donar més importància en cuidar-se", "rebaixar l'ansietat"; "a viure el present"; "a estar més tranquil·la".

Aquest any també s'ha portat a terme la 2a edició del "Respira Jove", amb uns objectius adaptats a les persones d'entre 12 i 16 anys del municipi. En aquest cas, a part de les sessions grupals, també s'ha fet acompanyament individual. Hi ha participat un total de 18 joves, derivats dels centres educatius de secundària del municipi.

Darrera actualització: 21.07.2023 | 14:43