LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA FA LLIURAMENT DEL PROJECTE EXECUTIU DE RESTAURACIÓ DE LA CAPELLA DE LA SALUT DE TONA

Dijous, 8 de juliol de 2021 a les 00:00

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Tona el projecte bàsic i d’execució per a la restauració de la capella de la Salut, un edifici construït l'any 1925 per l'arquitecte Fèlix Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Muntaner, que va servir de capella per a les famílies burgeses residents al barri Roqueta, creat a partir de l'antic Balneari Roqueta.

El projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni arquitectònic Local (SPAL), comprèn les actuacions necessàries per a la restauració i recuperació d’aquesta edificació aïllada, d’una sola nau i d'estil neogòtic, amb coberta a doble vessant, així com el seu acondiciament per al futur ús com a equipament municipal.

Les intervencions a realitzar, valorades en 358.000 euros, consisteixen en la consolidació de les estructures existents, l’acondiciament interior i la recuperació de la imatge exterior original. El projecte de restauració fixa els criteris d'intervenció  que permeten que la capella de la Salut sigui un nou espai a l'entorn de les necessitats turístiques i culturals del municipi sense perdre les característiques arquitectòniques originals de l'edifici.

L'any 1974 es va enderrocar el Balneari Roqueta i llavors la capella es va tancar. A partir d'aleshores va entrar en un estat d'abandó i de degradació que en feia perillar la seva conservació. L'any 2017, l'Ajuntament de Tona va adquirir l'edifici, i per evitar l'esfondrament de la coberta, l'any següent hi va realitzar obres d'arranjament i la consolidació de part dels murs estructurals i de la base del mur de l'absis. Alhora, a causa del seu mal estat de conservació, es va enderrocar el cos annex exterior a la façana nord-oest i l'escala i el sostre del cor a l'interior.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 ”Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles“. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Darrera actualització: 07.07.2021 | 16:17