LA INSTAL·LACIÓ DE PLAQUES SOLARS PER A AUTOCONSUM COMPARTIT A L'ESPAI MURIEL CASALS PROPOSTA GUANYADORA DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2022

Divendres, 13 de gener de 2023 a les 00:00

Les altres propostes guanyadores han estat la dinamització i impuls de la transició energètica i les comunitats energètiques, el lliurament de vals d’aparcament gratuït a Tona Punt de Comerç i Serveis per afavorir l’activitat comercial, i la realització d’un estudi sobre el model d'habitatge cooperatiu.

En aquesta edició dels pressupostos participatius s'han presentat un total de 36 propostes per part de ciutadania i entitats, que pertanyen principalment a l’àmbit de Cultura i Esports, en segon lloc a Mobilitat i Accessibilitat, en tercer lloc a Espais Verds, seguit d'Equipaments, Medi Ambient i Sostenibilitat, Persones i Activitat Econòmica.

Durant la fase de validació tècnica es van unificar 3 de les propostes, se’n va descartar 9 per no complir amb algun dels criteris establerts en les bases reguladores, i s’han acceptat 24 propostes que han passat a la fase de votació classificades en dues tipologies, segons la seva valoració econòmica: propostes petites (amb un pressupost de fins a 10.000 euros) i propostes mitjanes-grans (amb un pressupost d’entre 10.001 i 40.000 euros).

Durant la fase de votació, compresa entre el 21 de novembre de 2022 i el 22 de desembre de 2022, han pogut votar totes les persones majors de 16 anys i empadronades a Tonamitjançant el sistema de votació de la plataforma de participació Participa311 de la Diputació de Barcelona. També s'ha pogut votar presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana i a altres punts de votació presencials que s'han habilitat durant el període de votació.

Han votat un total de 339 persones d'un cens de 7.155 persones votants majors de 16 anys i empadronades a Tona, el que significa un percentatge de participació del 4,74%. (Podeu veure el resultat de les votacions als quadres adjunts).

Guiu Grau, regidor de Participació de l’Ajuntament de Tona, ha valorat ‘molt positivament aquesta edició, que serà la última del mandat, amb una participació que, malgrat ser bona ha d'anar a més i consolida sens dubte aquesta tipologia de processos al poble’.

D'acord amb els resultats, per la tipologia de propostes mitjanes-grans la proposta més votada i que s’executarà durant l’exercici 2023, ha estat la instal·lació de plaques solars per a autoconsum compartit a l’Espai Muriel Casals per un import de 40.000 euros.

Per la tipologia de propostes petites, la proposta més votada ha estat la dinamització i impuls de la transició energètica i les comunitats energètiques (4.000 euros), però en aquest cas no esgota el pressupost assignat de 10.000 €. La  següent proposta més votada, i que també s’executarà, ha estat el lliurament de vals d’aparcament gratuït a TPCIS per afavorir l’activitat comercial (2.000 euros), i encara queda un pressupost sobrant de 4.000 euros que es destinarà a la realització d’un estudi sobre el model d'habitatge cooperatiu (3.000,00 euros).

Aquesta última proposta, que ha estat valorada per la comissió de Participació Ciutadana, s’executa tenint en compte que les propsotes immediatament posteriors per nombre de vots superen la dotació pressupostària restant. Cal recordar que les bases específiquen en el cas que el pressupost sobrant no sigui suficient per assumir la proposta immediatament següent, l’Ajuntament de Tona decidirà a quina proposta es destina, tenint en compte la valoració de la Comissió de Participació Ciutadana, fent prevaler criteris d’interès públic i general.

En resum, en base a la dotació pressupostària establerta pels pressupostos participatius de 50.000 euros, es podran executar 4 projectes amb un pressupost total de 49.000 euros:

  • Instal·lació de plaques solars per a autoconsum compartit a l’Espai Muriel Casals.- 40.000 euros
  • Dinamització i impuls de la transició energètica i les comunitats energètiques.- 4.000 euros
  • Lliurament de vals d’aparcament gratuït a TPCIS per afavorir l’activitat comercial.- 2.000 euros
  • Realització d’un estudi sobre el model d'habitatge cooperatiu.- 3.000 euros

Grau agraeix la implicació de la ciutadania, entitats i la comissió de participació en el procés, i destaca el valor afegit aportat pel taller de creació de propostes, principal novetat d'aquesta edició.

Darrera actualització: 13.01.2023 | 13:52

Imatges