Tona acull infants sahrauís del programa 'Vacances en Pau'

Dijous, 3 d'agost de 2023 a les 00:00

Tona dona la benvinguda a refugiats sahrauí que seran acollits per una família tonenca, dins del projecte Vacances en Pau.

Englobat en el marc del Consell Comarcal d'Osona, l'alcalde Lluís Ges, i la regidora de Cooperació, Judit Sardà, han donat la benvinguda oficialment als infants Sahrauí del projecte 'Vacances en Pau' de la COOOS - Coordinadora Osona - Sàhara.

Venen dels camps de refugiats de Tondouf i són acollits per famílies de la comarca d'Osona, concretament una de tonenca. Els infants es converteixen en petits ambaixadors que ens acosten a la realitat del seu poble, exiliat des de fa més de 40 anys, així com ens ensenyen la seva cultura.

Els infants acollits han rebut una bossa del Servei d'Acollida i Integració amb un llibre de contes d'arreu del món, una cinta pel coll del joc en línia Osmón, creat conjuntament pel Servei de Cooperació del Consell i diverses ONG d'Osona, i un val per visitar el Monestir de Sant Pere de Casserres per a les famílies acollidores i nens i nenes acollits.

Un projecte que travessa fronteres

El projecte d'acolliment temporal 'Vacances en Pau' permet que famílies catalanes acullin nens i nenes sahrauís durant l'estiu per afavorir la convivència i el coneixement d'una realitat diferent de la viscuda als campaments de refugiats, on el poble sahrauí viu exiliat des de l'any 1975.

Malauradament, les condicions de vida al Sàhara són extremes amb temperatures superiors als 50 graus a l'estiu i molt baixes durant les nits d'hivern, amb manca d'aigua corrent i llum elèctrica, i manca d'alimentació, medicaments i vestit, entre d'altres. Un dels sectors més afectats són els infants que en la major part d'ocasions no tenen cobertes les necessitats més bàsiques per al seu coneixement i desenvolupament personal.

'Vacances en Pau' permet visualitzar i donar a conèixer la situació, en la qual, fa més de 40 anys que viu el poble sahrauí, però també perquè durant l'estiu els infants sahrauís puguin gaudir d'uns dies amb una família catalana que els ofereix una estança agradable per conèixer i aprofundir en nous costums, llengües, i gaudir d'una alimentació equilibrada i assistència mèdica.

Darrera actualització: 03.08.2023 | 14:36