TONA REP DUES SUBVENCIONS PER VALOR D’UN MILIÓ I MIG D’EUROS PER IMPULSAR EL SEU PLA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Dimecres, 8 de juny de 2022 a les 12:00

Amb la primera subvenció, que té un valor d'1,4 milions d'euros i és la més gran de la història del municipi, es renovarà el 92% de l'enllumenat públic. Amb la segona, de 101.000 euros, s'instal·larà energia fotovoltaica per autoconsum que abastirà cinc edificis municipals. Totes dues formen part del Programa Renovables 2030 de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, que ha presentat aquest dimecres a Tona dos dels tres primers projectes del Programa sectorial Renovables 2030: la renovació del 92% de les llumeneres públiques i la instal·lació fotovoltaica per a autoconsum col·lectiu, ha conegut més detalladament les dues actuacions a través de l’alcalde de Tona, Amadeu Lleopart, i del regidor d’Ecologia i Territori, Josep Valldeoriola. A la visita del diputat també van assistir-hi la la regidora Judit Sardà, i els regidors Albert Jofre i Guiu Grau.

Renovació de més de 2.200 punts de llum

D’altra banda, Tona rebrà també una subvenció de quasi 1,4 milions d’euros per renovar l’enllumenat públic dins del Programa sectorial Renovables 2030. L’actuació consisteix a canviar el 92% de les llumeneres (més de 2.200 punts), de vapor de sodi a LED, la qual cosa comportarà un estalvi energètic de 450.000 kWh i de 135.000 euros anuals en la factura elèctrica municipal, a més d’una reducció de 216 tones d’emissions de CO2.

Instal·lació fotovoltaica per autoconsum

Aquesta instal·lació per a autoconsum col·lectiu s’ubicarà a la teulada del Pavelló municipal d’esports de Tona, i abastirà l’equipament esportiu i altres quatre edificis municipals pròxims, situats en un radi inferior a 500 metres: la piscina municipal, els vestidors del camp de futbol, l’Espai Muriel Casals i els Mòduls de l’Espai Entitats.

La infraestructura fotovoltaica tindrà una potència de 96,76 kW pic i produirà 149.340 kWh a l’any, quantitat que cobreix les necessitats elèctriques dels cinc equipaments. S’estudiarà la viabilitat d’enviar el sobrant que es pugui produir a la comunitat energètica La Tonenca. La instal·lació permetrà estalviar 72 tones d’emissions de CO2 i reduir la factura elèctrica municipal en més de 65.000 euros anuals.

La Diputació de Barcelona aportarà 101.000 euros al projecte amb la línia de subvencions del Programa sectorial Renovables 2030.

Tona municipi pioner en sostenibilitat

El diputat d’Acció Climàtica ha felicitat el municipi «perquè ha fet els deures i demostra que la col·laboració entre administracions és fonamental i ens fa a tots molt més eficients». D’altra banda, l’alcalde de Tona ha remarcat que, tot i ser un poble mil·lenari, «el municipi té ben presents els reptes futurs i la sostenibilitat energètica és un dels cinc eixos del mandat actual». Així mateix, el regidor d’Ecologia i Territori, ha assegurat que «el programa és un impuls importantíssim per Tona, que tindrà cinc nous equipaments que funcionaran amb energia renovable, gràcies a la Diputació de Barcelona», i a destacat que «si l’any 2001 Tona va ser pioner en la recollida de residus, essent el primer municipi de tot Catalunya en implementar la recollida selectiva porta a porta, recollint 3 fraccions separadament i aconseguint uns percentatges de recollida i recuperació espectaculars, i marcant el camí a la resta de municipis de Catalunya, ara Tona vol ser pioner en l’àmbit de Transició Energètica, indispensable per abordar l’Emergència Climàtica».

Darrera actualització: 14.12.2022 | 16:44