UNA TARDOR MOLT ACTIVA PER A LES PERSONES MAJORS DE 60 ANYS DE TONA

Dimarts, 18 de de gener de 2022 a les 00:00

Al llarg d’aquests darrers mesos de tardor s’han ofert diverses accions adreçades a persones majors de 60 anys del municipi, amb la voluntat de continuar promovent el lleure, la cultura, la formació permanent i l’esport en aquesta franja d’edat.

D’una banda, s’ha donat continuïtat als Tallers de Psicomotricitat, a càrrec de la fisioterapeuta Marta Pugès, els quals es realitzen a la sala de Can Codina, amb un total de 28 persones repartides en 2 torns. Aquests tallers promouen la consciència corporal, l’equilibri, la coordinació, l’alliberació de tensions, al mateix temps que la millora de l’estat d’ànim i les relacions socials; a través d’exercicis i dinàmiques que treballen el cos de manera global i amb la necessitat d’establir contacte amb la resta de persones del grup.  

També en l’àmbit de la promoció de la salut i l’esport, s’ha reprès el Cicle de Passejades per a la gent gran, impulsat per l’Àrea d’Esports de Diputació de Barcelona, un projecte que aposta pels beneficis saludables que l’activitat física de caminar comporta per a la població en general i per a aquest col·lectiu en concret. Aquest Cicle ofereix la possibilitat de conèixer diferents entorns de la demarcació de Barcelona, i en aquesta edició Tona participa amb els pobles de Montgat, Esparreguera i Cornellà de Llobregat. El passat 1 de desembre es va realitzar la primera caminada a Montgat, en la qual van participar 41 persones de Tona. Es va realitzar un recorregut de 8km pel Parc de la Serralada Litoral, acabant al municipi d’Alella, tot gaudint de vistes al mar i a les poblacions més properes. 

A nivell cultural, s’ha realitzat una nova edició de les Píndoles Culturals, organitzades conjuntament amb el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, i en les que hi ha participat un total de 17 persones. En aquesta edició, a banda de les visites culturals, s’ha introduït una novetat: els tallers pràctics. Així, al llarg dels mesos d’octubre, novembre i desembre s’han fet rutes culturals a càrrec d’Imma Mestres, com la caminada fins a l’ermita de Vilageliu per descobrir els orígens de la Via Mani Sergi, la ruta urbana per Tona per treballar el moment històric de la Guerra civil i la memòria democràtica; i tallers que han tingut molt bona rebuda pel seu caire proper i professional, com el taller de numismàtica a càrrec de Montse Duran i el taller d’antropologia sota el guiatge d’Ot Ordeig.

En la vessant més formativa i amb la voluntat de pal·liar la bretxa digital i fomentar les col·laboracions entre diferents col·lectius, s’han realitzat dues propostes formatives per aprendre a fer ús dels telèfons mòbils, tauletes i/o ordinadors. D’una banda l’Associació de Voluntaris va acompanyar a 5 persones dels pisos tutelats al llarg de 3 sessions en un format molt personalitzat que va permetre un tracte molt proper i adaptat a les necessitats d’aprenentatge de cada participant. I una segona proposta es va realitzar al llarg del mes de novembre a l’Institut de Tona, en el projecte d’Aprenentatge i Servei en el que alumnes de 4t d’ESO van fer de mentors/es per formar a 15 persones en el funcionament dels mòbils, portàtils i tauletes. Les valoracions de totes dues propostes van ser molt positives, remarcant la proximitat en les relacions establertes i la facilitat d’accés als aprenentatges.

Finalment, el passat dijous 16 de desembre es va realitzar una jornada formativa amb l’objectiu de continuar amb la capacitació de les juntes directives de les associacions de gent gran dels municipis que pertanyen a la Mancomunitat La Plana, entre les quals hi va participar l’Associació de Jubilats de Tona. La matinal es va desenvolupar a la Sala Cultural “El Teatre” de Sant Miquel de Balenyà, on es va organitzar una sessió de treball sota el títol “Creant xarxes, compartint propostes”, a càrrec d’Esperança Capella, terapeuta emocional i facilitadora de grups.

Durant la sessió es va posar en comú l’actualitat de les diferents juntes dels Casals, es van treballar dinàmiques motivacionals i de comunicació empàtica, es van facilitar eines per a dinamitzar les juntes i les persones associades, creant i reforçant les interrelacions i les sinèrgies entre elles. Hi van participar un total de 19 persones de sis associacions diferents. 

Totes aquestes activitats han estat coordinades des dels diferents recursos implicats: els pisos tutelats Can Codina, l’Associació de Voluntaris, el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, el Programa de gent gran de Mancomunitat La Plana i les regidories de Cicles de Vida i Esports de l’Ajuntament de Tona.

Qualsevol persona major de 60 anys que pugui estar interessada en aquestes propostes o en d’altres, pot adreçar-se al Programa de Gent Gran de la Mancomunitat La Plana, trucant al 93 812 54 45.

Darrera actualització: 17.01.2022 | 13:58

Imatges

Caminades Piscomotricitat Formació en mòbils_Institut