Ruta dels Turons

Els turons són relíquies de la història geològica de la zona.

L'entorn de Tona sorprèn per la diversitat de paisatges que s'hi poden contemplar. El paisatge és típicament agrícola, però es troba fragmentat per les petites illes que formen els turons de la Plana ausetana protegits pel PEIN. Aquests turons, denominats "turons testimoni", són testimoni relicte de la història geològica i del paisatge vegetal primitiu de la Plana de Vic i al municipi de Tona n'hi ha uns quants com el turó del Pla de Tona, el turó del Castell o el turó de Puigbonic. Als turons més emboscats hi ha la comunitat de roureda de roure martinenc força conservada, sobretot als seus vessants obacs. A les parts culminants i als altres vessants hi creix una vegetació més pobra, amb comunitats de prats, garrigues i bruguerars.

Els turons actuen de refugi i de corredor biològic per a la fauna entre les zones naturals del Montseny, els cingles de Bertí, el Moianès i el Lluçanès . La fauna hi és representada per un elevat nombre de mamífers (guineus, senglars, genetes, toixons...) i micromamífers (ratolí de bosc, talpons, musaranyes, ratpenats...). Entre els ocells cal destacar la presència d'algun rapinyaire diürn i nocturn i també de moltes espècies de moixons. En els petits cursos d'aigua també hi ha amfibis (granotes, gripaus, salamandres...), rèptils i també una gran diversitat d'invertebrats.

ITINERARI
Distància: 6 kms
Temps: 2 hores
Inici i acabament: Plaça de l'Església
Forma: Circular

DESCRIPCIÓ
La zona per on passa mostra diferents valors naturals de Tona. Comença a la Plaça de l'Església, aprofitant un tram del PR. C-43 (Sender de Tona), on hi ha un primer plafó informatiu i els indicadors.

Primer passem per una zona urbana, fins que uns indicadors assenyalen una derivació que porta al pla del castell, on hi ha la torre de guaita i l'església de Sant Andreu, i des d'on es pot veure una vista general del poble, de la plana i dels turons en un plafó informatiu.

Cal continuar per l'itinerari en direcció al Parc Roqueta tot deixant un senyal a l'esquerra de diferents tipus de senders de la població, que és per on es torna.

Més endavant hi ha els forns ibèrics a l'esquerra.

Es segueix endavant i s'arriba al Parc Roqueta on hi ha el pou de l'antic Balneari Roqueta.

Es travessa el pont del riu per anar en direcció a la masia del Molí del Vendrell, abans de la qual hi ha un plafó amb informació sobre el bosc de ribera.

Després de la masia cal desviar-se per la derivació que ens porta fins al Pla de les Mentides on trobem el plafó de La Roureda. Ara, doncs, cal tornar enrere cap a l'itinerari principal.

Continuació cap a Puigbonic, on una altra derivació ens portarà fins al turó de Puigbonic.

Tornant a l'itinerari es segueix el trajecte que condueix fins a la plaça de l'Església.

Darrera actualització: 22.02.2023 | 13:39