SUPERADA AMB ÈXIT LA PRIMERA PROVA DE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Dimecres, 12 de de desembre de 2018 a les 00:00

El passat diumenge 2 de desembre va finalitzar la fase de votació dels primers pressupostos participatius de l’Ajuntament Tona, celebrats en format de prova pilot, amb un participació global de 298 vots vàlids (4,4% de la població amb dret a vot: majors de 16 anys empadronats).  

La prova pilot de pressupostos participatius de Tona 2018 tenia dos objectius clars, començar a construir aquest mecanisme de participació, i posar en marxa la Plataforma de Participació Ciutadana, una solució tecnològica, útil per altres processos participatius. 

La celebració d’aquesta prova pilot de pressupostos participatius, s’emmarca en la tasca realitzada per l’Ajuntament de Tona des de 2016, per posar-se al dia en el compliment de la llei de transparència, amb l’objectiu d’establir una relació amb la ciutadania més pròxima, davant la importància d’involucrar-la en la gestió dels assumptes municipals, per trobar solucions adequades als problemes col·lectius i als reptes de futur del municipi.  Així, en el decurs del 2018 el consistori ha aprovat el Reglament de Participació Ciutadana, ha posat en marxa l’esmentada Plataforma de Participació i ha celebrat aquest primer procés participatiu.

Del 12 de novembre al 2 de desembre, els veïns i veïnes de Tona han pogut votar, a través de la plataforma, telemàticament o presencialment (a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i als punts de votació presencial habilitats durant la Festa Major d’hivern) una, o dues de les opcions proposades pel consistori, per executar-les al pressupost del 2019 amb una partida màxima de 50.000€. Les propostes consistien en la implementació d’un sistema de videovigilància als accessos principals del municipi per incrementar la seguretat ciutadana, un nou Pipi-Can ubicat al centre i la millora dels existents, la millora del cablejat de l’enllumenat nadalenc i la restitució de part de l’arbrat mort o malmès. 

El diumenge dia 9 de desembre, en un acte públic celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Tona, es van donar a conèixer els resultats d’aquesta prova pilot, el consistori destinarà 50.000 euros a la proposta guanyadora, que va aconseguir un 46% dels vots, el projecte de videovigilància per incrementar la seguretat ciutadana als accessos principals del municipi.

Amb aquesta presentació dels resultats es clou aquesta primera experiència d’aprofundiment democràtic, subratllant el bon funcionament i la posada en marxa de la Plataforma de Participació Ciutadana, que ha permès a la ciutadania votar des de casa, i votar presencialment, garantint la seguretat de les dades personals. Però també es destaca la necessitat de millorar la xifra de participació (4,4%), malgrat estar en la línia de la participació mitjana a Catalunya de la ciutadania en experiències de pressupostos participatius. Un cop celebrada aquesta prova pilot, el compromís del consistori és executar la proposta guanyadora al 2019, i seguir treballant per desenvolupar projectes participatius de més abast, oberts a la ciutadania i adequats a les característiques del municipi.

Resultat

Videovigilància................................... 46’64% (139 vots)

Pipi-can + Arbrat................................. 20’47% (61 vots)

Arbrat + Enllumenat nadalenc............. 16’78% (50 vots)

Arbrat................................................. 10’74% (32 vots)

Pipi-can + Enllumenat nadalenc........... 3’02% (9 vots)

Vot en blanc........................................ 1’68% (5 vots)

Enllumenat nadalenc........................... 0’34% (1 vot)

Pipi-can............................................... 0’34% (1 vot)

Darrera actualització: 12.12.2018 | 17:31