Comencen els treballs d'excavació al Camp de les Lloses
El dilluns 15 de juliol s'han iniciat els treballs d'excavació arqueològica al Camp de les Lloses que s'allargaran durant els pròxims quinze dies.
L'equip d'excavació estarà actuant al sector contigu a l'edifici K, situat a la part superior del terreny —camp B—, un espai on s'han documentat dues fases d'ocupació. La més antiga, que va patir una gran inundació produint l'esfondrament de les parets de pedra i tàpia de les cases i la formació de nombrosos xaragalls a l'entorn; i la segona, en la qual, aprofitant les estructures que restaven dempeus es van reconstruir els edificis.
Aquestes tasques arqueològiques s'emmarquen dins del projecte quadriennal de recerca en matèria d'arqueologia 2022-2025 Roma a l'Ausetània: el període republicà (ROMAUS), que es du a terme amb el suport científic de la Universitat de Girona (UDG) i en el que participen estudiants de les universitats catalanes UB i UAB.
Els objectius del projecte són:
• La continuïtat dels treballs d'excavació i consegüent recuperació de noves estructures arqueològiques i ampliació dels circuits de visites del Parc Arqueològic.
• La continuïtat del projecte de recerca i difusió del jaciment a diferents nivells.
• La continuïtat dels treballs de conservació i museïtzació del Parc Arqueològic.
• La continuïtat dels treballs de registre i documentació, conservació i exposició dins dels projectes museològic i museogràfic del Centre d'Interpretació o museu on estan dipositades i exposades les col·leccions.
• Garantir la conservació del monument.
• Convertir el Parc Arqueològic en un instrument lúdic i cultural, de formació i cohesió social, valors que s'afegeixen al seu valor patrimonial reconegut avui dia.
• Transformar el jaciment i Centre d'Interpretació en un centre de formació i experimentació.
• Desenvolupar un projecte de recreació històrica que han de fer possible la socialització del jaciment.
• Difondre els resultats mitjançant les noves tecnologies de la comunicació que afavoreixen arribar a un gran públic.
• Dinamitzar i afavorir els valors socioeconòmics i culturals del conjunt arqueològic a partir del seu potencial turístic, ateses les característiques del monument i la seva ubicació dins d'un nucli urbà molt ben comunicat dins del territori.
• Esdevenir un espai patrimonial generador d'ocupació a partir dels projectes de formació ocupacional desenvolupats.
Durant la campanya de l'any 2023, en el marc d'aquest projecte, es van documentar peces molt interessants com una espasa i una peça de bronze que podrien haver estat exposades a les parets dels habitatges com a trofeus militars. Actualment, aquestes peces ja s'han restaurat i es troben en el museu.
Recordeu que, mentre durin els treballs d'excavació, podeu visitar el jaciment de dilluns a divendres de 9 a 13 h.