INAUGURADA LA RUTA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE TONA

Divendres, 22 d'abril de 2022 a les 00:00

Ahir, dins el programa d'activitats de la Setmana Cultural,  va tenir lloc l’acte d’inauguració dels 6 nous espais de la Ruta de Memòria Democràtica de Tona que, juntament amb l’espai que ja disposàvem, conformen una ruta de 7 espais que segueixen el format del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya (Xarxa d'Espais de Memòria).

La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, i que articulen una voluntat comuna perquè es recuperin, es conservin i difonguin.

Els Espais de Memòria de Tona estan dedicats a:

- Marcelino Begueria  deportat al camp de concentració de Mauthausen.
​- La rectoria Vella cremada els primers dies de la Guerra Civil.
- L’església parroquial de Sant Andreu i  la crema i la reconstrucció del temple.
- El mas Riambau amb la detenció i l’assassinat de l’hisendat Jaume Galobart.
- La Residència actual i l’antic Hotel Prudenci, que va ser l’hospital de sang de Tona.
- La biblioteca i les antigues escoles Caterina Figueras amb exemples de la repressió del professorat a la postguerra.
- El carrer Nou i el final de la Guerra Civil a Tona.

Una vegada acabat l'acte d'inauguració que va tenir lloc al Camp de les Lloses, el grup de persones que van participar-hi van fer la ruta pels sis nous espais amb el guiatge de l'historiador Carles Puigferrat. (podeu veure els plafons a l'espai web Espais de Memòria Democràtica).

El projecte ha estat liderat des de l'Ajuntament de Tona, la regidoria de Patrimoni i el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses que ofereix els guiatges concertats de la ruta. Pel què fa la recerca i la redacció dels continguts de la Ruta de Memòria Democràtica de Tona ha anat a càrrec de l’historiador Carles Puigferrat i l’empresa encarregada de la gestió dels continguts, el disseny i la maquetació així com la producció dels monòlits i faristols ha estat GEOSILVA PROJECTES S.L.

Antecedents:

Tona va iniciar l’any 2020, un projecte dedicat a la memòria democràtica de la nostra història local, amb la voluntat que esdevingués un projecte amb continuïtat i de llarg abast, amb el compromís que es desenvolupés en els anys del mandat del govern municipal  i per això, aquesta voluntat ha estat recollida en el PAM (Pla d’Acció del Mandat 2020-2023).

El projecte representa un esforç de divulgació de la memòria històrica local, especialment del període de la Guerra Civil i les seves conseqüències que han afectat el nostre municipi; el programa s’ha desenvolupat seguint les directrius del projecte Espais de Memòria del Memorial Democràtic, promogut des del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de fer-ho des d'una perspectiva de gènere i per tant reescrivint la història de forma inclusiva.

Els projectes de Memòria Democràtica desplegats a Tona els anys 2020, 2021 i 2022 de Tona presenten diverses línies d’actuació com: la recerca històrica, les actuacions commemoratives ja sigui, d’esdeveniments d’homenatge a persones físiques/o jurídiques que s’hagin significat pel seu compromís amb la defensa i el restabliment de les llibertats i a la democràcia, així com de col·lectius,  endegant també diverses accions de difusió (exposicions, conferències, visites guiades...).

El projecte de recuperació de la Memòria Democràtica neix des de la realitat històrica i social viscuda a Tona, si bé aquesta no té sentit sense un sentit de contextualització ampli que abraça Osona i Catalunya i és per això que el projecte pren un interès més enllà de l'àmbit local en fer efectiva la Memòria Democràtica de la gent del nostre país.  

El PAM recull la voluntat de tirar endavant el projecte de Memòria Democràtica de Tona i integrar-se dins la Xarxa d'Espais de Memòria.

Igualment cal anotar les col·laboracions entre l’ajuntament i la comunitat educativa de Tona amb accions desenvolupades per l’Institut de Tona per formar part de la Xarxa Mai Més, així com les accions conjuntes amb l'AMICAL que remunten a l’any 2017 i que han implicat  la creació de convenis amb la participació i compromís, també,  de l’Ajuntament.

Objectius del Projecte de Memòria Democràtica de Tona

  • Fer recerca i difondre la Memòria Democràtica de Tona
  • Produir Espais de Memòria Democràtica que conformin la Ruta de Memòria Democràtica de Tona.
  • Crear un programa d’exposicions, xerrades, guiatges i celebracions d’homenatge a l’entorn de la Memòria Democràtica de Tona.
  • Cocrear un programa d’actuacions entre l’ajuntament de Tona, la comunitat local i especialment amb la participació de la comunitat educativa.

El projecte pretén obtenir uns resultats:

  • La implicació de la comunitat local en el projecte de Memòria Democràtica de Tona
  • El reconeixement de persones com Marcelino Begueria i de col·lectius, per exemple restablint la memòria de les persones que van ser víctimes dels judicis sumaríssims.
  • La dinamització del territori a través de la Ruta de Memòria Democràtica
  • La difusió del coneixement d’aquesta etapa històrica fonamental per la nostra identitat tot fent fer memòria del nostre passat molt recent.

Projectes de futur:

Enguany s’està treballant en la recerca i la creació de continguts que han de permetre tancar la ruta de Memòria Democràtica de Tona amb cinc nous espais dedicats a temàtiques com:

  • Els refugiats i les refugiades de la Guerra Civil a Tona
  • Les colònies a la Canal durant la II República
  • La fàbrica Estabanell Pahisa i les obreres, guerra civil i repressió
  • El primer ajuntament franquista, la postguerra i la repressió
  • Un espai accessible per a tothom amb l’adaptació de tots els continguts dels espais de Memòria Democràtica (lectura fàcil, Braille i accés a vídeos amb transcripció de llenguatge de signes).
Darrera actualització: 27.04.2022 | 16:25