PROENERGIA OSONA IMPULSA LA COMPRA CONJUNTA DE PLAQUES SOLARS AMB UN SEGON GRUP D'EMPRESES

Dimarts, 20 de desembre de 2022 a les 00:00

El programa pilot, en el que hi han participat vuit indústries, entre les quals Envernissats Roma de Tona, s’ha tancat de manera satisfactòria.

Proenergia Osona ha donat per tancat amb bones sensacions el programa pilot adreçat a les empreses per a la compra conjunta de plaques fotovoltaiques en unes millors condicions tècniques i econòmiques. En la proposta inicial hi han participat un total de vuit empreses. 

Ara, el servei té assegurada la seva continuïtat i ja s’ha iniciat el procés per tal de captar noves empreses per constituir un segon grup de compra. La iniciativa pren rellevància en el context actual, amb la pujada del preu de l’energia, que posa en perill la viabilitat d’algunes empreses. També respon a la necessitat d’adaptació al canvi climàtic i a la reducció progressiva de recursos materials i energètics. 

Per accedir al segon grup de compra, les empreses interessades només s’han de posar en contacte amb Proenergia Osona, a través del seu web (www.proenergia.cat). En una primera fase, se’ls oferirà un avantprojecte gratuït de la instal·lació de plaques solars, basat en les necessitats particulars de cada una d’elles. Un cop l’empresa avalui la proposta, si decideix tirar endavant podrà formar part del grup de compra conjunta.

En el programa pilot hi han participat les empreses Amasadoras Saus (Manlleu), Pimecsa, (Centelles), Takipoll i Caldereria Terns (Sant Miquel de Balenyà), CMTEC i Castany Plàstics (Torelló), Envernissats Roma (Tona) i Mobles Saüc Ver (Taradell). La instal·lació ha anat a càrrec de Solit Energia SL, que va ser escollida després d’un procés acurat de selecció, comparant cinc empreses instal·ladores.

Un terç de l’energia que consumeixen les empreses

En total, les vuit empreses han fet una inversió de 121.500 euros. Les plaques generen, de mitjana, un 37% de l’energia que consumeixen, la qual cosa es calcula que els suposarà un estalvi de 28.000 euros anuals. La producció anual voreja els 174 MWh, que equival a l’electricitat que necessiten 53 llars durant un any.

A més, cal tenir en compte que des que es va iniciar el programa fins al 30 de novembre d’aquest any, la iniciativa ja ha evitat l’emissió d’unes 50 tones reals de CO2 a l’atmosfera.

Proenergia Osona ha ofert acompanyament i assessorament professional a les empreses participants, des de l’avantprojecte fins a la instal·lació de les plaques. També s’ha fet un seguiment tècnic de les instal·lacions un cop s’han posat en funcionament. Aquest seguiment s’ha valorat de manera molt positiva, sobretot perquè s’han facilitat les gestions administratives, que solen ser complexes i laborioses.

“Les empreses, especialment les més petites, no tenen ni el temps ni els coneixements per dedicar-se a buscar les millors ofertes o fer tota la paperassa. I per això ens han donat la seva confiança”, explica Olga Cabezas, tècnica coordinadora de Proenergia Osona. “No hi ha camí de retorn. La viabilitat de moltes empreses passa per reduir el consum energètic i generar la seva pròpia energia, ja sigui amb la fotovoltaica o amb altres mecanismes d’autoconsum”, afegeix.

La instal·lació de plaques solars a la indústria, tot i el context, no ha acabat d’explotar i les empreses encara tenen molts recels. “La inversió inicial o la necessitat de substituir abans el sostre d’uralita han frenat algunes decisions. Però el que està clar és que la fotovoltaica surt a compte, fins i tot a curt termini. Algunes instal·lacions poden estar amortitzades amb només dos, tres o quatre anys”, assegura Cabezas.

Les empreses participants en el programa pilot animen a participar en aquest ja segon grup de compra. “Des que vam decidir posar les instal·lacions, ens hem sentit acompanyats en tot moment i no ens hem hagut de preocupar ni de temes legals ni tècnics”, explica Àngel de la Fuente, gerent de Takipoll. “S’ha vingut, s’ha estudiat la nau i s’ha fet un projecte a mida per a cada empresa”, conclou.

En la mateixa línia s’expressa en Xevi Saiz, director de Pimecsa: “Des de fa uns mesos ençà hem detectat un augment exponencial del preu de l’energia i això ens ha fet plantejar posar plaques fotovoltaiques per al consum propi. Proenergia ens ha resolt tots els dubtes que hem tingut durant tot el procés, ja que nosaltres no som experts”.

Més de 50 empreses compren l’energia plegats

Proenergia Osona és un programa impulsat per les entitats de promoció econòmica de la comarca, juntament amb l’Agència de l’Energia d’Osona del Consell Comarcal d’Osona i les associacions empresarials. També compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Proenergia es va crear el 2019, amb l’objectiu inicial d’impulsar un grup de compra conjunta d’energia per millorar la competitivitat empresarial. Actualment, en formen part 57 empreses i autònoms de la comarca, amb 66 punts de subministrament, que reben suport i assessorament en la contractació, les factures, l’adhesió al grup de compra d’energia o l’àmbit de l’autoconsum fotovoltaic.

Fa uns dies, en una reunió amb les empreses del grup, Proenergia va escollir a qui contractarà l’energia durant el 2023. Es va convidar 37 comercialitzadores a fer les seves ofertes, en el marc d’unes determinades condicions establertes. Finalment, se’n van presentar sis i, entre aquestes, es va escollir Electra Caldense i Adeinnova.

L’any passat, Proenergia va augmentar la seva oferta al programa pilot per a la compra agregada de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric, amb un primer grup d’empreses. Ara, s’ha obert un segon grup de compra.

Darrera actualització: 20.12.2022 | 09:35